Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Blog Sieger Dijkstra Door Corona de 21e eeuw in

Hoe we de coronacrisis kunnen gebruiken om andere lastige dossiers zoals het tekort aan woningen, files, het milieu en tekorten in het onderwijs op te lossen.

Wat dichtbij is, zie je scherper. Je kunt beter voorspellen wat er in de komende maanden gebeurt, dan in de komende jaren. Nu hebben we aan den lijve ondervonden dat zelfs een paar dagen vooruitkijken al lastig is. Wat een heftige tijd. Voor zieken, voor de zorg, voor nabestaanden. Ook voor de gelukkig vele gezonde mensen is er onzekerheid: over hun gezondheid, die van hun naasten, over hun werk, over hun bedrijf. Over hoe het leven straks is.

Logisch dat we vooral bezig zijn met het nu. Hoe gaan we de komende weken de anderhalve meter samenleving opstarten? Hoe overleef ik als bedrijf? Maar laten we ook vooruit durven kijken. Dan kon je vandaag wel eens heel andere keuzes maken. Want juist nu is er momentum om zaken heel anders aan te pakken. Want wat zagen we de afgelopen periode ook een aanpassingsvermogen, innovatie en ondernemerschap!

Hoe gaan we straks om met thuiswerken, mobiliteit, huisvesting, kantoren, ruimte, onderwijs en de productie van goederen? Hoe kunnen we de coronacrisis gebruiken om andere lastige dossiers zoals het tekort aan woningen, files, het milieu, en tekorten in het onderwijs op te lossen?

Gaan we straks kantoren inefficiënt inrichten of blijven we thuiswerken?

Bij veel mensen is er een knop omgegaan: bakstenen zijn niet je bedrijf of je identiteit: dat zijn de mensen, en waar je met je team voor staat. We hebben geleerd dat thuis werken eigenlijk heel goed werkt. Thuiswerken vergt een veel flexibeler inrichting van kantoren: je bent op kantoor voor overleg en persoonlijk contact, en thuis kun je gefocust aan de slag. Kantoren zijn straks veel en veel te groot.

Woningtekort of woningen met professionele werkplekken?

De kantoorruimte die vrijkomt, kunnen we ombouwen tot woningen: zo lossen we het woningtekort op. Thuiswerken levert bedrijven flinke besparingen op. Dit geld kan worden besteed aan het inrichten van professionele thuiswerkplekken. De keuze is eenvoudig: gaan we straks kantoren heel inefficiënt op anderhalve meter inrichten, of met zijn allen deze mooie stap zetten naar mooiere, ruimere woningen met goede werkplekken?

Meer of minder files?

Ook voor mobiliteit zijn er opties. Als we niets doen dan zullen mensen het openbaar vervoer mijden en massaal de auto pakken, met enorme files tot gevolg. Maar door thuiswerken hoeven we minder te reizen. Minder vaak naar het werk, het spreiden van schooltijden en werkuren, en online vergaderen besparen ons een hele hoop reisuren.  Waardevolle tijd die je aan je werk en aan je gezin kunt besteden. Minder files, minder uitstoot. Kunnen we ook weer wat harder rijden. Sowieso is dit  hét moment om mobiliteit tegen het licht te houden. Zestig man in een bus? Het kan gewoon niet meer. Het huidige OV is niet meer van deze tijd.  Dit is hét moment om verhuurbare elektrische deelfietsen, deelscooters, deelstints, deelauto’s en zelfrijdende pods te introduceren.

Krimpgebieden? Welnee.

Krimpgebieden? We geloven er niet meer in. Als je toch thuis kunt werken, dan wil je ook de ruimte. Niet hutjemutje in de Randstad op elkaar geplakt, maar mooie ruime huizen met goede werkruimten, met grote tuinen en natuur in de buurt. Onze regio heeft het te bieden. Hier wel. Juist hier. Deze gebieden ontsluiten we met slimme mobiliteit en natuurlijk de Lelylijn. Gaan we nog dichter op elkaar wonen in de Randstad en elkaar besmetten, of zoeken we de ruimte op? Lijkt ons een heldere keuze.

Modern onderwijs

Online lesgeven biedt mogelijkheden die we nog niet zo hadden ervaren. Mensen die zich willen laten bij- of omscholen, kunnen onderwijs volgen op een moment dat dit past. Dat kan online natuurlijk veel makkelijker en op schaal dan klassikaal. Duizenden kinderen volgden met succes in Coronatijd online lessen. Traditioneel staan vele leraren uren per dag exact dezelfde kennis te zenden naar relatief kleine klasjes, jaar in jaar uit. Dat zenden kan online naar vele duizenden tegelijk, door enthousiaste professionals in het onderwijs. De uren die al die leraren hierdoor besparen, kunnen ze besteden aan betere persoonlijke begeleiding. Het hele lerarenprobleem in één keer opgelost. En met beter onderwijs.

Afhankelijk van productie elders, of robotisering

Nederland draait op een open wereldeconomie: we hebben onze welvaart eraan te danken. Maar het maakt ons ook kwetsbaar. Als een ander land in lockdown gaat, dan vallen essentiële diensten, grondstoffen en producties voor ons land stil. Daarom willen we die productie terughalen. Robotisering maakt dat kostenefficiënt mogelijk. En ondanks dat robots veel van het werk doen, schept dit ook banen.

Toerisme in eigen land

Dit jaar zal Nederland in eigen land op vakantie gaan. Het is dé kans voor onze regio om zich te profileren. Hier kun je wonen, werken en recreatie perfect combineren. Met de Wadden en de bossen, de meren, de schone lucht en de horizonnen heeft onze regio Nederlandse vakantievierders veel te bieden. Laten we deze kans aan ons voorbij gaan, of springen we er bovenop?

Maak de toekomst

Al met al ontwikkelingen die ons veel kunnen brengen. De huidige crisis brengt niet alleen maar rampspoed maar ook kansen. Die kansen moeten we dan wel pakken. We leven in de 21e eeuw, en we kunnen nu de 20e eeuw van ons afschudden.

Als we iets verder vooruitkijken dan de komende weken en maanden, dan zien we ontwikkelingen op ons afkomen die ons leven voorgoed gaan veranderen. Hoe precies, dat weet niemand. Maar de beste manier om de toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren! Dus laten we daar mee aan de slag gaan!

Blijf gezond.