Baanverlenging Eelde: 'Einde aan marathon van 700 meter'

eelde 15 Feb 2012

VNO-NCW Noord: "Baanverlenging vliegveld Eelde zo snel mogelijk realiseren"

VNO-NCW Noord is opgelucht dat de baanverlenging van Groningen Airport Eelde eindelijk doorgang kan vinden. De uitspraak van de Raad van State is een doorbraak in een proces dat al tientallen jaren voortsleept. Ondanks dat het veel te lang heeft geduurd, is het nu zaak de baanverlenging zo snel mogelijk te realiseren, aldus directeur Lambert Zwiers. “Laten we zo snel mogelijk de asfaltmachines starten.”  

Een volwaardige regionale luchthaven is volgens VNO-NCW Noord een essentiële voorwaarde voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Nu de Raad van State groen licht heeft gegeven voor de baanverlenging (van 1800 naar 2500 meter), kan Groningen Airport Eelde zich verder ontwikkelen als een van de motoren van de noordelijke economie.

“Met de baanverlenging is het mogelijk om het internationale lijnennet van Eelde uit te breiden, waardoor onze regio aantrekkelijker wordt voor nieuwe, maar ook voor bestaande en al gevestigde bedrijven die opereren in een internationale context”, aldus Zwiers. Daarnaast betekent de baanverlenging een enorme stimulans voor de werkgelegenheid in Noord-Nederland.

Vliegvelden in de nabije omgeving, zoals bijvoorbeeld Weeze, Eindhoven, Luik en Charleroi, bewijzen dat een verlengde start- en landingsbaan noodzakelijk is voor de verdere ontwikkeling van Groningen Airport Eelde. “Uit deze voorbeelden is gebleken welke groei een luchthaven kan doormaken. Ik ben ervan overtuigd dat dit in Eelde met deze baanverlenging ook gaat gebeuren”, aldus Zwiers.

Bekijk via deze link de finale uitspraak van de Raad van State.

Thema's

Partners