'Groningen koploper ozb verhogen'

Groningen 18 Nov 2010

Ondanks de economische crisis is een aantal gemeenten van plan ondernemers fors meer in rekening te brengen voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Dat blijkt uit een onderzoek van opinieblad Forum van VNO-NCW. Eigenaren van bedrijfspanden in Groningen zien de ozb-rekening van hun gemeente volgend jaar oplopen met 10,3 procent. Hiermee is Groningen in Nederland 'koploper ozb-verhoging'.   

De plannen van de gemeenten zijn opvallend. Begin deze week zei premier Rutte nog op het jaarcongres van MKB-Nederland dat gemeenten de rekening van de bezuinigingen niet mogen doorschuiven naar ondernemers. Dat lijkt nu op een flink aantal plaatsen wel te gaan gebeuren.

De verhoging van de tarieven zijn het gevolg van politieke keuzes die gemeentebesturen maken. Alle gemeenten worden op dit moment geconfronteerd met tegenvallende inkomsten. Slechts een beperkte groep kiest ervoor om de rekening daarvan niét bij ondernemers te leggen.

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW heeft er schoon genoeg van dat ondernemers weer als melkkoe van stal worden gehaald. "Gemeenten moeten zelf orde op zaken stellen en de rekening niet bij anderen neerleggen. De stedelijke economie en werkgelegenheid moeten het van ondernemers hebben, die moet je niet afknijpen."

Partners