Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Perspectief voor ondernemers in zwaar weer

Vol energie en enthousiasme begin je aan een eigen zaak. Helaas gaat het ondanks hard werken niet altijd zo voorspoedig als je hoopt en kunnen er financiële problemen ontstaan. Speciaal voor retailers bieden MKB Noord en de provincie Groningen de regeling Ondernemen in zwaar weer, onderdeel van het project Jouw Zaak – Jouw Toekomst. In coronatijd is de regeling opengesteld voor álle mkb’ers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Ondernemers met financiële problemen kunnen via de regeling een financiële scan krijgen bij het Regionaal Ondernemers Instituut (ROI) of het Ondernemershuis Noord-Groningen (OHNG). Vervolgens bespreek je samen mogelijke strategische acties om de financiële positie te verbeteren. De provincie betaalt maximaal 50% van de kosten. Peter van Kampen van De Ekonoom maakte dankbaar gebruik van de regeling. Hij vertelt: “De Ekonoom is een biologische webwinkel. Wij bezorgen levensmiddelen aan huis rondom Groningen en Assen. Een paar jaar geleden hadden we de ambitie om onze vleugels landelijk uit te slaan. Helaas bleef de groei uit, maar we hadden wel veel investeringen gedaan en moesten de bank vragen of we de aflossingen mochten opschuiven.”

Het gaat weer goed
Om daarover te beslissen, had de bank een financieel rapport nodig. Peter: “Je moet kosten gaan maken voor financiële hulp op een moment dat je juist geen extra kosten kunt gebruiken. Dan is het heel fijn dat het OHNG kan bemiddelen, waarbij de helft van de kosten voor je betaald worden. De mensen van het Ondernemershuis, in dit geval Robert de Vries, stellen de goede vragen en weten waarover ze praten. Ze hebben een gedegen financieel rapport opgesteld, waardoor de bank ons meer ruimte gaf. Inmiddels draaien we weer goed en gelukkig is de coronatijd voor ons als webwinkel juist gunstig. We hebben het heel druk. Het landelijke avontuur is voorbij, we blijven lekker hier in de regio. Maar als er iets af gaat moet er ook iets bij komen, vind ik. Daarom zijn we begonnen met het telen van groente en dan met name microgroente. Dat gaat gelukkig heel goed.”

Stip op de horizon
Leon Rijfkogel en Robert de Vries van ROI/OHNG ervaren een bepaalde moedeloosheid bij ondernemers die in tijden van zwaar weer aankloppen voor financieel advies. “Vaak treffen we ondernemers waarvan het energieniveau niet meer zo hoog is. Ze hebben zelf tevergeefs pogingen ondernomen om bijvoorbeeld een regeling met crediteuren te treffen of de financiering bij de huisbankier aan te passen om de liquiditeitsdruk te verlagen.”

Het is voor deze ondernemers fijn dat de regeling Ondernemen in zwaar weer de drempel om hulp in te roepen verlaagt door een groot deel van de kosten te vergoeden. Robert: “Tijdens het eerste gesprek gaan we in op de situatie en de beoogde oplossing. We maken vervolgens een objectieve analyse van de financiële situatie en komen met de juiste oplossing. De omvang van de dienstverlening varieert sterk. De ene ondernemer is geholpen met lichte sturing. Bij een ander moet de knop rigoureus om, zodat een mogelijk faillissement wordt voorkomen. We beschikken over bedrijfsadviseurs met de juiste knowhow om de ondernemer door de zware tijd te loodsen.”

Corona en daarna
Juist in coronatijd kan de regeling uitkomst bieden voor ondernemers. Leon: “We kijken om te beginnen of de ondernemer gebruikmaakt van de financiële regelingen die er op dit moment zijn. Deze kunnen het wegvallen van omzet vanwege de coronacrisis compenseren. Maar een structurele oplossing bieden deze regelingen natuurlijk niet. Daarom kijken wij ook naar de bedrijfsvoering voorafgaand aan de coronacrisis om te bepalen of de pijn misschien dieper ligt. We bouwen aan een nieuw stevig financieel fundament, zodat de ondernemer overeind blijft als de storm weer gaat liggen en beter bestand is tegen nieuwe tegenslagen.”

Interesse in de regeling Ondernemen in Zwaar weer?