Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Willem Lodewijk Conferentie 2020:een doorslaggevend decennium

Wat gaat de doorslag geven in de komende 10 jaar? Die vraag stond centraal tijdens de Willem Lodewijk Conferentie, die gisteren voor de negende keer werd georganiseerd. Online dit keer, maar met sterke keynotespeakers, inspirerende breakoutsessies én humor met de bijdragen van moderator Bram Douwes en Bastiaan Geleijnse (Fokke en Sukke). De rode draad uit de bijdragen van de drie keynote speakers is: uitgaan van de kracht van mensen én de kracht van onze eigen regio.

Gudrun Hafsteinsdóttir is president van de Industriefederatie en de Pensioenassociatie in IJsland. In haar verhaal sprak ze onder meer haar waardering uit voor de kracht van mensen om door te blijven gaan in bijzondere tijden. “We hebben laten zien dat er mogelijkheden zijn om ons dagelijks leven compleet te veranderen. Bepaalde dingen kunnen we gewoon door laten gaan, ondanks alle beperkingen. Het voelt inmiddels normaal om online vergaderingen te voeren, we zijn er zelfs professionals in geworden. ‘Denk daarom eens na hoeveel we hebben bereikt in deze korte tijd, we zijn onszelf constant aan het verbeteren.”

Floor Milikowski is auteur van o.a. het boek ‘Een klein land met verre uithoeken’. Ze ziet dat er een interessante ontwikkeling gaande is, waarbij mensen vanuit de stad behoefte hebben aan meer ruimte en groen en dus wegtrekken uit de steden. De extreme trek naar de stad is hiermee voorbij en de regio wordt opnieuw gewaardeerd. Dat blijkt ook uit bijvoorbeeld de lobby voor de Lelylijn en het feit dat er vanuit Europa veel geld is vrijgemaakt ter investering in de Noordelijke regio’s. Floor: “Er wordt meer zelfbewustzijn gecreëerd over het feit dat er in het Noorden veel kansen liggen. Bekijk per plek en per regio wat de knelpunten zijn, maar veel belangrijker nog: wat de kracht is van de regio. Samenwerking op regionaal gebied is cruciaal. Kijk naar wat ieders plek binnen de toekomst is, en maak hier samen beleid op.”

Als we het hebben over het volgende decennium draait het volgens Sybrand van Haersma Buma om de vraag: ‘’Wat kunnen wij als wereldbewoners nog vragen van deze planeet?’’, maar ook ‘’Hoe kunnen wij als Noorden bijdragen aan de oplossing van problemen de komende tien jaar?’’
Het antwoord ligt volgens Buma vooral bij de grondstoffen van de 21e eeuw, zoals waterstof in Groningen, maar ook noemt hij Waterstofcampus Wetsus in Leeuwarden.

Daarnaast noemt Buma nadrukkelijk de levendige cultuur in het Noorden waar we zuinig op moeten zijn. Buma: ‘’De combinatie van cultuur en een plek waarin je je thuis voelt, maakt het Noorden sterker.’’ Hij sluit af met zijn boodschap: ‘’Denk in voorsprongen, in plaats van in achterstanden. Als het Noorden Den Haag oplossingen biedt, is een snelle verbinding niet alleen meer ons belang, maar is het vooral in hun belang om hier zo snel mogelijk heen te komen. Blijf denken vanuit onze kracht, aan wat we kunnen bijdragen aan Nederland, maar ook wat we kunnen bijdragen aan de wereld. Als jullie meedoen, maakt dat samen sterker.’’

Daarnaast waren er breakoutsessies over: de economie van het genoeg (Fokko Fredrik Omta), de impact van gezondheid (Nutte van Belzen en David Kijlstra), de toekomst van ons eten (Patrick Overwijk) en een netwerkcarrousel waar volop gebruik van werd gemaakt.