Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Werken aan de stikstof-impasse

Om uit de stikstof-impasse te komen heeft het kabinet vrijdag 24 april 2020 nieuwe maatregelen gepresenteerd. Landelijk hebben we hierop gereageerd. Ton Schroor, directeur VNO-NCW MKB Noord: “Wij vinden het enorm van belang dat juist nú sectoren als bouw, infrastructuur en industrie kunnen blijven ondernemen én investeren en hiervoor stikstofruimte kunnen benutten. We zien dat er ruimte ontstaat. Maar het vinden van oplossingen duurt of lang, of is juridisch nog niet zeker te stellen.”

Daarom overlegt VNO-NCW MKB Noord met de drie Noordelijke provincies. Deze zijn op dit dossier zeker niet stilgevallen en gaan door. En dit doen wij natuurlijk ook voor onze achterban. Onze inzet hierbij is:

  1. Verleasen stikstofruimte moet juridisch beter onderbouwd worden. Tot die tijd lijkt het niet een wenselijk instrument om (tijdelijke) stikstofruimte aan bouw en industrie te koppelen.
  2. Een beter alternatief is om een tijdelijke drempelwaarde voor bouwactiviteiten te introduceren.
  3. Extern salderen is wat ons betreft een goede optie. De Minister geeft in haar kamerbrief van 24 april ruimte en regie voor regionale overheden om hiermee stikstofruimte te vinden voor ontwikkelingen. Dan moet wel zeker zijn dat deze ruimte, waar hij ook gevonden wordt, voor alle sectoren toegankelijk is.

Daarnaast hebben we nu ook te maken met de coronacrisis. Laten we er voor zorgen dat dit niet een nog grotere economische crisis wordt. De bouw, infrastructuur maar ook de industrie zijn motoren die de economie draaiende houden. Wij pleiten er dus voor om er alles aan te doen om de banen in deze sectoren te behouden, zodat ook de verwante sectoren hier van kunnen profiteren.

Een vraag of vastgelopen?
De stikstofcrisis zal daarom ook de komende tijd hoog bij ons op de agenda blijven. Heeft u een vraag of bent u vastlopen met uw vergunning vanwege stikstof? Meld dit door een mail te sturen naar koppert@vnoncw-mkbnoord.nl