Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Watertechnologie van grote economische waarde voor Noord-Nederland

Opslag van elektriciteit in een waterbatterij. Het winnen van grondstoffen en energie uit mest en water. Vitale bodems. Innovatieve technologieën die beschermen tegen verspreiding van antibioticaresistentie. Zeewater geschikt maken voor drinkwater met zo min mogelijk energieverbruik. Met kennis en kunde die wordt ontwikkeld bij Wetsus in Leeuwarden worden deze innovatieve doelen werkelijkheid.

Het betreft een kleine greep uit onderwerpen waar Wetsus -door een onafhankelijke wetenschappelijke internationale reviewboard beoordeeld met het predikaat excellent-  in haar onderzoeksinstituut met 22 kennispartners en 110 bedrijven uit de hele wereld aan werkt.

Wetsus is het vraaggestuurde kennisfundament van WaterCampus Leeuwarden, een nationaal erkend innovatiecluster van formaat. Met relevantie voor de regio, maar zeker ook op nationale en Europese schaal. Wetsus is betrokken bij tientallen internationale onderzoeksprogramma’s die door de EU worden gefinancierd. Watertechnologie is steeds meer een ‘enabling technology’ voor het adresseren van maatschappelijke uitdagingen en samenhangende marktkansen.

Met een omzet tussen de 7,5-8 miljard euro en ongeveer 35.000 banen is de Nederlandse watersector een belangrijk stuwende economische factor. Ongeveer 1000 private bedrijven, 10 drinkwaterbedrijven en 21 waterschappen werken dag in dag uit om met behulp van watertechnologie de wereld duurzamer en mooier te maken. Wetsus en WaterCampus zorgen voor de innovatiekracht daarvoor.

Op dit moment is Wetsus bezig met vormgeven van haar programma en begroting voor 2021 en verder. Daarbij wordt samengewerkt met de aangesloten bedrijven en universiteiten, NWO, de regio, het Rijk en natuurlijk de Topsector Water. Men staat voor de opgave om de benodigde financiering aan publieke zijde bijeen te krijgen. De private kant is reeds volledig gedekt.

Johan Spijksma, regiomanager Friesland bij VNO-NCW Noord: “Wetsus is een pareltje van de Noord-Nederlandse economie en zorgt voor internationale aantrekkingskracht voor de regio. Zo’n instituut moet je omarmen.” Ton Schroor, directeur VNO-NCW Noord beaamt dit “Onlangs hebben we bij ons Noordelijke overleg nogmaals gezien wat voor een positie Wetsus inmiddels heeft opgebouwd. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat er geen structurele oplossing voor de financiering wordt gevonden.”