Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Verdeeldheid bij Friese ondernemersdebat

Het Fries Ondernemersdebat liet gisteravond duidelijk zien welke standpunten de partijen innemen als het gaat om de spoorverbinding met Drachten, het investeren in Groningen Airport Eelde en de noordelijke samenwerking.

Lijsttrekkers en fractievoorzitters van de PvdA, CDA, D66, CU, FNP, SP, Natuurlijk Fryslân, PvdD, SGP, VVD, GroenLinks en 50+ gingen met elkaar in debat over zes stellingen. Ze kozen daarbij voor de kant ‘eens’ of ‘oneens’.

Drachten aan het spoor

Met name de stelling ‘Drachten aan het spoor is de meest noodzakelijke investering in de Friese infrastructuur’ zorgde voor verdeeldheid. Bij ‘eens’ was het voornaamste argument dat een aansluiting met het Noorden en daarmee met de rest van Nederland noodzakelijk is voor de leefbaarheid en arbeidsmarkt.

De helft van partijen was het ‘oneens’. Het is niet de meest noodzakelijke investering volgens hen. De Van Harinxmabrug is bijvoorbeeld belangrijker. Nog noodzakelijker is een heel andere infrastructuur, zei FNP. “Glasvezel.

Groningen Airport Eelde

Opvallend was dat bijna alle partijen niet van plan zijn om, samen met Groningen en Drenthe, te investeren in Groningen Airport Eelde. Alleen de SP was van mening dat het geen goed idee is om de luchthaven nu los te laten.

Energietransitie

Bij een stelling over de energietransitie en burgerparticipatie barste een flinke discussie los over de bemoeienis vanuit politiek Den Haag. Het gaat over regionale oplossingen en de provincie moet hierbij, samen met de gemeentes, duidelijk de lead hebben.

Internationaal sportevent

Verdeeldheid bestond ook over het organiseren van een internationaal sportevent en de boost die de Friese economie hierdoor kan krijgen. De CDA ziet de waaier etappes van de Tour de France al over de Afsluitdijk fietsen terwijl veel andere partijen met name de hoge kosten van soortgelijke events een doorn in het oog zijn. Wel was de meerderheid het er over eens dat een event zoals LC2018 vooraf erg kritisch werd benaderd maar dat het uiteindelijk toch Friesland positief op de kaart heeft gezet.

Reeks ondernemersdebatten

Het debat in Friesland was, na Drenthe, de tweede in de reeks. Dinsdag 12 maart is het Groningse Ondernemersdebat.