Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Kansen om sterker uit deze crisis te komen

Traditiegetrouw staat het Prinsjesdagdiner op de derde dinsdag in september bij vele ondernemers in de agenda. Een prachtig evenement waarbij we onder andere op smakelijke wijze een interessante (noordelijke) beschouwing krijgen op de miljoenennota.

Hoogleraar International Economics and Business prof. dr. Harry Garretsen van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgde voor het eerst de beschouwing op de miljoenennota. Hij begon met het noemen van de eerste beschouwing van zijn voorganger emeritus hoogleraar prof. dr. Flip de Kam en startte daarna zijn verhaal aan de hand van drie bespreekpunten: de cijfers, de crisis en het Noorden. ‘Blijf zelf aan de bal,’ was zijn oproep. In de miljoenennota wordt er namelijk veel regie in handen van het kabinet gelegd. De vraag is bijvoorbeeld hoe (snel) een gemiddelde MKB-er profiteert van een Nationaal Groeifonds.

Na zijn beschouwing ging het gesprek verder aan tafel, waarin de Garretsen nogmaals benadrukte dat er kansen liggen om sterker uit deze crisis te komen, maar dat we daarvoor niet enkel de regie vanuit Den Haag moeten laten komen. Deze oproep haalde ook de pers.

Innovatie, juist nu
Aan tafel zat ook Innovation Advisory partner Ank van Wylick van KPMG. Zij ging in op de belangrijke rol van innovatie, waarin samenwerken in moeilijke tijden als deze cruciaal is: ‘’innovatie gaat over samen oplossingen vinden voor problemen waar je individueel geen oplossing voor vindt.’’ Ook hier werd vervolgens dezelfde boodschap opnieuw uitgedragen: ’Juist nu word je als ondernemer uitgedaagd te innoveren. Blijf aan de bal! En scherp stap voor stap je product aan.’

Scherpe stellingen
De derde gang van het Prinsjesdagdiner was een gesprek met hoofdredacteur Erik Wijnholds van Dagblad van het Noorden en Ton Schroor, directeur van VNO-NCW MKB Noord. Ondersteund door enkele scherpe stellingen gingen zij in op thuiswerken versus fysieke werken op kantoor. Hieruit bleek dat overduidelijk is dat we niet zonder de momenten kunnen waarop we elkaar fysiek kunnen zien. Maar dat we de komende tijd nog zeker met contactbeperkingen rekening moeten houden.

De boodschap in de miljoenennota om ons uit de crisis te investeren werd bij de volgende stelling aan tafel van harte ondersteund. Hét voorbeeld van een investering waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt: de aanleg van een snelle spoorverbinding vanuit de Randstad naar het Noorden. De Lelylijn draagt volgens Wijnholds bij aan het veranderend denken over wonen en werken: ’Als je de afstand tussen de Randstad en Groningen/Leeuwarden fysiek kunt verkorten, gaan we daar stappen in zetten.’

Kijk de uitzending terug op YouTube