Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

‘Ik had dit never nooit niet willen missen’

Het is typerend voor wie hij is: een gesprek over z’n naderende afscheid en Lambert begint over de vereniging, over de fase waarin we ons bevinden, over hoe politiek en ondernemers elkaar steeds beter weten te vinden. Over hoe prachtig dat is, boeiend ook, en hoe we in deze nieuwe fase onze leden moeten mobiliseren om de lead te pakken.

We. Onze leden.

Het is eind november, zo’n maand voor z’n afscheid en het blijkt uit niets dat hij stopt. Hij gaat onverminderd door, dingen moeten af en het einde van het jaar is traditiegetrouw een drukke periode.

Dat loslaten, dat komt straks wel. “Weet je wat het is”, zegt hij, na een korte stilte. “Wat ik hier doe, dat bén ik. Na al die jaren bij VNO-NCW – eerst in Limburg en toen hier – ben ik geworden wat ik doe. Het gaat dus niet alleen om loslaten, maar om het vinden van een nieuwe balans.”

Dat komt goed, zegt hij. “Want het is tijd. Tijd om het over te dragen aan iemand die opnieuw gas gaat geven. Het is fantastisch om te doen wat ik doe – maar het vraagt ook enorme inzet en engagement. Ik ben trots op de positie die we nu hebben en het voelt als een natuurlijk moment om te stoppen.”

Die positie, dat is iets waar de afgelopen jaren naar toe is gewerkt. Een veranderende rol voor ondernemers, en dus voor VNO-NCW Noord en MKB Noord. “We worden uitgedaagd om maatschappelijke uitdagingen op te pakken, in het veld te staan en niet meer roepen vanaf de zijlijn hoe het moet”, vertelt Lambert. “Sterker nog, op sommige thema’s dragen we zelfs de aanvoerdersband.”

Mooi voorbeeld is de manier waarop de regio zich positioneert als dé plek voor een groene waterstofeconomie. “Dat komt uit dit huis”, zegt Lambert. “Met de ontwikkeling van de Noordelijke Innovation Board – nu de Economic Board Noord-Nederland – hebben wij Ad van Wijk binnengehaald. Hij heeft ons geholpen bij de visie om onze regio toekomstbestendig te maken met in de hoofdrol de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie. Dat is echt een game-changer geweest, waarbij ondernemers de lead nemen.”

Dat heeft ook te maken met een omslag in de politiek, ten opzicht van de vorige Provinciale Staten. “Niet alles is meer in regels gegoten. Ik ben er echt trots op dat de politiek ons die rol van initiator en aanvoerder gunt. Er blijkt een enorm vertrouwen in ondernemers uit”, zegt Lambert. “Uiteraard hebben zij ook hun eigen opvattingen, maar ze gunnen ons de rol waarbij ondernemers in de lead zijn. Dat is een bijzondere positie voor een belangenorganisatie.”

Die veranderende rol betekent ook een veranderende vereniging. “Een totaal andere wijze van functioneren, kan ik wel zeggen”, zegt Lambert. “Het is aan ons om onze leden te organiseren en te mobiliseren rond thema’s en vraagstukken, om ze te laten meedoen en van invloed en meerwaarde te laten zijn binnen onze samenleving. Het is prachtig om te zien hoe dat tot stand komt. Het is nu veel leuker dan toen.”

Toen. Lambert doelt op zijn jaren als directeur van de LWV en zijn eerste jaren hier, in Noord-Nederland. Hoe het was in Limburg, dat is eigenlijk niet uit te leggen, zegt hij. Limburg is zo “totáál anders”. Hij lacht zijn bekende schaterlach bij de herinnering – en de glinsteringen in zijn ogen zeggen dat zijn joie de vivre en zijn bourgondische inslag daar volledig tot zijn recht zijn gekomen. Of, zoals Lambert het tijdperk kort samenvat: hij is daar ‘wel tot bloei gekomen’.

Als een soort parachutisten zijn ze daar geland, hij en z’n vrouw Mies. Op totaal onbekende grond, uit het niets. Buitenstaanders waren ze. Desalniettemin voelden ze zich er direct op hun plek. “Ik was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Limburg, en dat voelde ik ook zo. Je verbindt je letterlijk met de regio. En juist dát, je verbonden voelen met, dat was en is de essentie van mijn rol bij VNO-NCW.”

Het Limburgse heeft hem ook geleerd zich koest te houden, niet gelijk de revolver te trekken. “Limburg is zo’n andere wereld. Ik snapte er werkelijk niks van. Het was noodzakelijk eerst een tijdje de boel te observeren, wat totaal inging tegen mijn natuurlijke neiging om overal direct iets van te vinden.” Louterend, vond hij dat. Een ervaring waar hij nu, 25 jaar later, nog steeds profijt van heeft.

Dertig jaar zat hij in Limburg, tot hij hier kwam. Terug kwam, eigenlijk, want geboren in Buinen. “Het was mooi om weer terug te keren naar m’n roots, een prachtige kans die we niet aan ons voorbij konden laten gaan. Daarbij was de LWV klaar om zonder mij verder te gaan. Onwillekeurig gaan persoon en organisatie na zoveel jaar op elkaar lijken. Dat is niet erg als je ondernemer bent, maar voor mij en voor de organisatie was het goed om verder te gaan. Maar het werk zelf, dat vond ik fantastisch. Dat bén ik.”

De plek veranderde, het werk bleef min of meer hetzelfde. Al heeft Lambert er zeker een ‘stukje Limburg’ aan toegevoegd – of een stukje Lambert, het is maar hoe je het bekijkt. Dat ‘stukje’ is optimisme, blijmoedigheid, het geloven in jezelf en de ander, het gevoel uitdragen dat er altijd een oplossing is.

Het is een voor hem vanzelfsprekende houding geworden. “Mijn eerste ‘baas’ was een man die alles al had meegemaakt, vertrouwen uitstraalde, in zijn team geloofde en de verantwoordelijkheid kon delen en tot op zekere hoogte kon loslaten. Hij gaf ons de ruimte om te ontdekken wat we eigenlijk in ons mars hadden. En dat pakte nooit verkeerd uit, het kwam altijd goed”, vertelt Lambert. “Zo wilde ik ook zijn.”

Zo werd Lambert ook en het bracht hem, zoals hij zelf zegt, práchtige jaren. Met zijn team én zijn leden. Hij lepelt zo de hoogtepunten van de afgelopen tien jaar op – de bemoeienis met talloze infrastructurele projecten, de Noordgangen, de groei van JNO, de Willem Lodewijk Conferentie, de samenwerking en verbinding tussen VNO-NCW Noord en MKB Noord, Ondernemer Coacht Ondernemer, de partnerschappen met De Friesland Zorgverzekeraar, ING, Univé en Beljon+Westerterp, INNPACT, een tweede kantoor in Leeuwarden, de Economic Board Noord-Nederland – maar hij vergeet niet steeds weer te benadrukken dat er nog zoveel meer was.

Natuurlijk, zegt hij, is het mooi om terug te kijken op zoveel tastbare hoogtepunten. Maar wat hem écht zal bijblijven is de verbinding met de mensen om hem heen. Jonge mensen, mensen van andere generaties, ondernemende mensen, mensen van werkelijk allerlei pluimage.

“Weet je”, zegt hij, “het is een omgeving van ongelofelijk eigenwijze mensen. Het vereist stuurmanskunst om dat in gemeenschappelijke ambitie samen te brengen. Dat valt niet altijd mee, maar het is altijd geweldig leuk geweest.”

Nu houdt het op – als directeur bij VNONCW MKB Noord, tenminste. “Een briljante tijd. Dit was de kers op de taart”, zegt hij. “Ik had het never nooit niet willen missen.” Maar zich koest houden, dat gaat Lambert waarschijnlijk niet lukken. Dat hoeft ook niet – de aanvoerdersband geeft hij door, maar in het veld is nog genoeg te doen.