Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

‘Deze plek in de finale voelt al als een overwinning’

Het was toeval natuurlijk, maar het had niet mooier kunnen zijn: op het moment dat de heli met daarin de juryleden van de Koning Willem I Prijs landde bij Eska, stonden daar net twee vrachtwagens. Van Omrin Friesland, een finalist in een andere categorie.

Het plezier daarover is duidelijk hoorbaar bij Rienk Jan van der Kooi, CEO van Eska, producent van massief karton. “Toen de helikopter landde, wist ik: ook wij zijn finalist. Ik vond het zo mooi en zo treffend voor onze samenwerking. Zo sprekend voor hoe wij met elkaar werken, hoe wij elkaar opzoeken in de circulaire economie, in duurzaamheid.”

Eska en Omrin Friesland, afvalinzamelaar en -verwerker, zijn niet de enige noordelijke bedrijven die zijn doorgedrongen tot de finale van de Koning Willem I Prijs. Naast Eska, in de categorie Grootbedrijf, en Omrin Friesland voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, zijn ook Apollo Group B.V. uit Coevorden en Dijkstra Draisma B.V. uit Bolsward finalisten, in de categorie MKB.

Dat het Noorden zo sterk vertegenwoordigd is in de finale van deze prijs is een prachtige bevestiging van de kwaliteit van het noordelijke bedrijfsleven. “En zo moeten we het ook zien”, zegt John Vernooij, algemeen directeur bij Omrin. “Ik ben zo blij met deze finaleplek, dat is werkelijk niet te beschrijven. Maar ik heb een nóg hoger doel. Ik wil heel Noord-Nederland circulair maken. Deze finaleplekken zeggen eigenlijk dat wij dat onderscheidend vermogen in ons hebben. Niet alleen wij, niet alleen Eska, maar heel Noord-Nederland.”

Het was een rollercoaster, die weg naar de finale, zeggen Van der Kooi en Vernooij. “Niet alleen de bekendmaking, de helikopter die hiernaast landde in het weiland, de trots die tijdens de bekendmaking langzaam zichtbaar werd op de gezichten van mijn medewerkers”, blikt Van der Kooi terug. “Vanaf het begin tot nu heeft het me bezig gehouden, heeft het me gedwongen om na te denken over het bedrijf, over hoe we de zaken hebben aangepakt en hoe we de toekomst zien. Alleen dat al is van onschatbare waarde.”

Dat gevoel herkent Vernooij. “We hebben onze visie en ambities scherp onder de loep gehad. Dat ging van duurzaamheid binnen het bedrijf tot aan een inclusieve duurzame maatschappij met ons als de motor van de circulaire economie. En weer kwamen we tot de conclusie: we geloven er echt in.”

Een houding die doorsijpelt in alles wat Vernooij zegt. Met Omrin streeft hij dat hogere doel, die volledig circulaire economie, na. En hij weet: met alleen lullen kom je er niet. “Wij bouwen ketens, coalities zoals met Eska, en daarmee brengen we een unieke beweging op gang”, vertelt hij. “We zijn toonaangevend in inzameling, terugwinning en in de be- en verwerking van grondstoffen. En ook bij de productie van duurzame energie dragen we ons deel bij via groengas (10.000 huishoudens en eigen voertuigen), groene stroom (50.000 huishoudens) en stoom – maar liefst 33 procent van de jaarlijkse duurzame energieproductie in Friesland. Dus als wij die prijs winnen, wint heel circulair Friesland.”

Met hun finaleplaats staan de noordelijke ondernemers op een bijzondere lijst. “We zullen er waarschijnlijk geen kilo meer karton door verkopen”, zegt Van der Kooi. “Maar daar gaat het me ook niet om. Het is het lijstje waar je in staat. Philips, Heineken, vliegtuigenfabriek Fokker, FrieslandCampina. Het zijn stuk voor stuk bedrijven die er toe doen, ook in maatschappelijk opzicht.”

Dat is ook wat Van der Kooi met Eska nastreeft. “We proberen met het bedrijf op kleine schaal, met impact op grote schaal, maatschappelijke issues aan te pakken. Hoe houden we onze medewerkers fit en gemotiveerd? Hoe gaan we om met talent binnen het bedrijf? Hoe spelen we in op de vergrijzing? Ook dat is allemaal innovatie – en ik kan wel zeggen: dat zit bij Eska in ons DNA.”

Niet voor niets won Eska in 2016 dan ook de Groninger Ondernemingsprijs. Eska is een technologisch zeer hoogwaardig productiebedrijf en behoort tot de grootste producent ter wereld van massief karton, bestemd voor uiteenlopende producten als boeken, ordners, mappen, spelborden, puzzels, displays en luxe verpakkingen. “En we blijven nadenken op welke vlakken we beter kunnen worden, duurzamer, innovatiever, anders dan anderen. Zelfs ik ben, ook al ben ik CEO, vaak nog zwaar onder de indruk van wat wij doen.”

En niet alleen van wat ze doen, blijkt tussen de regels door, maar ook van hun medewerkers. Want zowel Van der Kooi als Vernooij zien dat juist door de betrokkenheid en inzet van hun werknemers een prestigieuze prijs als de Koning Willem I Prijs binnen handbereik ligt. “Ik zie zoveel trots, zoveel plezier op de gezichten van mijn mensen door deze finaleplek”, zegt Vernooij. “Deze plek in de finale voelt al als een overwinning.”

‘Deze prijs bevestigt dat we de juiste weg zijn ingeslagen’

Door de bouwsector te veranderen kunnen we de aarde elke dag een stukje bewoonbaarder maken. Dat is de filosofie achter de Friese Bouwgroep Dijkstra Draisma. Volgens de jury behoren zij tot één van de pareltjes die zich onderscheiden in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie. Dijkstra Draisma B.V. is bovendien een bedrijf dat in een klassieke sector, de bouwsector, innovatief wist op te vallen ten tijden van een crisis.

De bouwgroep vernieuwt zich continu en focust voornamelijk op duurzaamheid, vertelt directeur Biense Dijkstra. “We zijn van aannemer naar aanbieder van totaal oplossingen gegaan. Deze finaleplek is een grote waardering voor ons bedrijf en onze medewerkers en voor de weg die we zijn ingeslagen. We voelen ons soms de vreemde eend in de bijt binnen onze sector, maar deze prijs bevestigt dat we de juiste weg zijn ingeslagen.”

Bouwgroep Dijkstra Draisma heet ‘bouwbedrijf’, maar zijn over de volledige breedte van het huisvestingsvraagstuk actief. “Dit doen we vanuit een TCO benadering (Total Cost of Ownership), waarbij duurzaamheid de rode draad in onze processen vormt”, zegt Dijkstra. “Innovatie zit in ons DNA, het is geen losse afdeling. We blijven innoveren en passen ons aan aan de veranderingen in de wereld om ons heen. Dit lukt alleen met een bedrijf wat helemaal in haar kracht staat: met tevreden medewerkers, die doen waar ze goed in zijn.”

‘Deze plek in de finale voelt al als een overwinning’

We zijn door onze finaleplek in de zevende hemel, zegt directeur Claudia van den Pol van het Drentse transportinstallatiebedrijf Apollo Group. “Ik dacht wel even: we zijn een gewoon familiebedrijf uit Coevorden. Hoe heeft het zover kunnen komen?”

Het geheim van Apollo zit volgens Van den Pol juist in die gedachte. “We bestaan als familiebedrijf al zo lang, dat schept vertrouwen. En dat voelen we ook bij elkaar en bij onze klanten. We gaan voor onze klanten en medewerkers door het vuur. Ik denk en ik hoop dat de jury dat gezien heeft.”

Maar dat zou voor de jury vast niet het enige zijn geweest. De kernbusiness van Apollo Group is het ontwikkelen, produceren en installeren van interne transportsystemen. Dit doen zij grotendeels voor de bulk- en verpakkingsgoederen industrie. Ze werken voor klanten als Coca-Cola, Heineken en L’oréal in 175 landen. “Om aan de top te kunnen blijven, moeten we constant innovatief zijn, durf tonen op de momenten dat het moet”, zegt Van de Pol. “En, niet onbelangrijk, sterk blijven investeren in onze medewerkers.”

En dat zou wel eens het andere geheim van Apollo Group kunnen zijn. “Wij voelen ons als familie één met ons bedrijf en dat zie ik ook bij onze medewerkers”, zegt Van den Pol. “Zij kunnen en willen groeien binnen het bedrijf en dat stimuleren wij door daar volop aan mee te werken, in gesprek te gaan en samen te kijken waar de ambities liggen.”

Juist om die reden voelen de medewerkers net zoveel trots door het behalen van de finale als de familie Van den Pol. “Dit is voor alle generaties – ook de generaties van medewerkers – al een prijs op zich”, zegt Van den Pol. “We zijn samen door pieken en dalen gegaan en dan opeens zo’n plek in de race om zo’n prestigieuze prijs. Dit is zo’n eer, het raakt me recht in het hart.”