Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

De soepsteen blog Sieger Dijkstra

Beste leden,

We zitten met zijn allen in een situatie die we niet hadden kunnen bedenken. En deze week moest ik denken aan een verhaal dat dateert uit de periode dat de pestpandemie in Europa woedde (1346-1351). Het Noorden had deze periode net achter de rug en het ging economisch gezien niet erg goed.

Een oude en wijze man kwam aan in een arm dorp. Hij merkt daar al snel dat mensen honger hadden. De man moest iets doen en besloot midden in het dorp een ketel neer te zetten. Hij maakte vuur, plaatste er een ketel boven en vulde deze met water. Vervolgens haalde hij een steen uit zijn zak en gooide deze in het water. Aan de nieuwsgierige dorpelingen die inmiddels waren toegestroomd, vertelde hij dat dit een soepsteen is waarmee hij heerlijke soep kon maken. Na een paar minuten liet hij één van de dorpelingen proeven en die constateerde dat de soep nog weinig smaak had. “Ik heb nog wel wat zout”, zei een dorpeling en ging het halen. Andere dorpelingen raakten daardoor enthousiast. De één had kruiden, de ander specerijen, een derde had nog wat vlees liggen, anderen hadden groenten. Zij gooiden dit allemaal in de pan en na een uurtje was er heerlijke soep gereed en iedereen at er lekker van. Toen de ketel leeg was vertrok de man. De steen liet hij achter voor de volgende maaltijd.

Er is een aantal lessen te trekken uit dit verhaal. Lessen die op onze huidige situatie van toepassing zijn. Het maakt duidelijk dat we meer kunnen dan we denken, zeker als we samenwerken.

Maar het geeft ook aan dat er in onze regio veel meer te krijgen is dan je soms vermoedt. We hoeven niet voor heel veel producten naar bijvoorbeeld China. Die kunnen we als we goed samenwerken ook hier produceren en inkopen. Dat maakt ons minder afhankelijk. En dat is nodig, want we zien nu de keerzijde van het uitbesteden van productie in bijvoorbeeld Azië.

De oude man wist de mensen te verbinden. Vandaag hebben we daar vele digitale hulpmiddelen voor. Deze verbinden ons, ondanks dat we elkaar niet meer fysiek tegenkomen. We merken bijvoorbeeld nu pas hoeveel tijd we kunnen besparen door Microsoft Teams, Zoom of andere apps te gebruiken. Juist op het gebied van digitalisering kunnen we nu stappen maken om nog efficiënter te worden.

De wijze man gaf het dorp als het ware les. Vandaag kunnen we op internet vele opleidingen vinden waarmee wij onszelf en onze mensen kunnen bijscholen. Er hoeft niet meer altijd iemand fysiek langs te komen. Als je even gaat zoeken, vind je een veelheid aan mogelijkheden.

De komende tijd staat ongetwijfeld in het teken van anderhalve meter oplossingen. De protocollen van veel branches worden dan vastgesteld en hopelijk kunnen we de economie weer wat meer laten draaien. Daar wordt op dit moment vanuit VNO-NCW MKB Noord samen met de brancheverenigingen heel hard aan gewerkt. Ook dat zullen we samen moeten doen. Jullie ideeën en feedback zijn zeer welkom!

Samen komen we hier door heen! En VNO-NCW MKB Noord is jullie daarin graag behulpzaam!

Hartelijke groet,

Sieger  Dijkstra