Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

De industriële aanpak van afvalverwerking

In onze reeks bijdragen in de Week van de Circulaire Economie staan we vandaag stil bij de industriële aanpak van het verwerken van afval. Gisteren liet Omrin zien dat er veel waarde te winnen is uit ons afval. Door inzet van nieuwe, geavanceerde technieken is er ook steeds meer mogelijk. Wist u dat het huisvuil van alle New Yorkers door Noord-Nederlandse technologie gescheiden wordt en afval daar een nieuw leven krijgt?   

Bollegraaf Recycling Solutions uit Appingedam is het oudste bedrijf op het gebied van  het maken van industriële machines, technieken en complete oplossingen voor recycling. Met 60 jaar ervaring zijn ze wereldmarktleider in sorteer- en scheidingsinstallaties en hebben ze inmiddels een groot marktaandeel weten te veroveren in Europa en landen als Amerika en Canada.

De toekomst een circulaire economie
In het gesprek met directeur Edmund Tenfelde wordt meteen duidelijk dat de toekomst een circulaire economie is. “Er zijn niet genoeg natuurlijke hulpbronnen om in onze grondstofbehoefte en die van de groeiende wereldbevolking te voorzien. Papier kan met gemak 7x opnieuw worden gebruikt indien het juist wordt ingezameld en verwerkt. Ook voor plastics komt steeds meer belangstelling voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen waarbij het sorteren en scheiden van materialen (mechanische recycling) of zelfs het afbreken tot ‘molecuul-niveau’ (chemische recyling) helpt om die materialen terug te winnen om ze opnieuw in producten in te zetten.” Bollegraaf loopt voorop in de ontwikkeling van machines, processen en nieuwe technologieën voor deze mechanische en chemische processen zodat gebruikte producten weer ingezet kunnen worden in toepassingen met de hoogste veiligheids- en gezondheidseisen, voor zogenaamde PET plastic zelfs tot aan de zogenaamde food-grade kwaliteit. “De laatste jaren zie je hier ook een belangrijke vraagontwikkeling van grote retailers als Unilever, Nestle, Philips en P&G die af willen van bijvoorbeeld single-use plastic in hun verpakkingen.”

Tenfelde noemt daarmee twee belangrijke ontwikkelingen om de circulaire economie verder te brengen: toepassingen van hoogwaardige scheidingstechnologie en nog meer focus op een geïntegreerde productketen.

Scheidingstechnologieën
Door te investeren in hoogwaardige scheidingstechnologieën en robots bereik je een hogere kwaliteit. Nu al zijn volledig geautomatiseerde robots in staat om materialen zoals aluminium, karton en plastic van elkaar te scheiden, zonder tussenkomst van een sorteerder. Dit levert ook een gezondheidsimpuls op voor de medewerkers in de fabriek. Tenfelde: “High-tech ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, hyperspectral imaging, en optische sensoren zorgen ervoor dat je transformeert van afvalverwerker tot een volledige material recycling facility.” Maar alleen mechanische recycling is niet genoeg om de EU-doelstellingen voor het hergebruik van grondstoffen te halen. Innovaties op het gebied van chemische recycling zorgen ervoor dat beter gemengde en vervuilde afvalstromen verwerkt kunnen worden, er kunnen zuiverder grondstoffen voor eindproducten worden gemaakt of er kunnen nieuwe producten zoals brandstoffen of chemicaliën worden geproduceerd. “Bollegraaf is een full solution provider voor zowel mechanische als chemische recycling”, aldus Tenfelde.

Focus op een geïntegreerde productketen
Tenfelde benadrukt vervolgens het belang van samenwerking in de keten én gezonde politieke druk bij dergelijke innovaties. Hierbij is het belangrijk om kennis uit de markt en uit de regio te gebruiken met betrekking tot het maken van wet- en regelgeving. Het nieuwe kabinet zal echte meters gaan maken als er strengere en duidelijkere eisen voor gerecyclede materialen komen, maar liefst zal dit direct op EU-niveau geïntroduceerd moeten worden. Denk aan een verplichting richting grote bedrijven om bijvoorbeeld 40% of zelfs nagenoeg volledig gerecycled plastic te gebruiken voor verpakking of productonderdelen. Volgens Tenfelde is er genoeg kennis en ervaring en kan er al veel meer dan er wordt gedacht, hij roept dan ook op: ‘’gebruik de kennis en deskundigheid uit de sector!’’

Het Noorden is bij uitstek super gepositioneerd om met de circulaire economie aan de gang te gaan. De industrie in de Eemsdelta, samen met het havenbedrijf Groningen Seaports timmert aan de weg op het gebied van deze industriële ontwikkeling.

Meer weten?

Bollegraaf Recycling Solutions › Bollegraaf Recycling Solutions

Chemische recycling – Kidv Site

EU-plannen plastic recycling

Circulair – Groningen Seaports (groningen-seaports.com)