Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Blog Willem Straat duovoorzitter JNO

Op vrijdag 29 mei was ik om 5:00 uur in de ochtend klaarwakker. De zon scheen volop en ik had zin om mijn handen flink uit de mouwen te steken. Wij mochten na tien weken eindelijk weer ondernemen in het Stadslab en beginnen met de bouw van het grootste terras in festivalsfeer op ‘De Suiker’. Ik kon niet wachten tot 1 juni. Het voelde alsof de Rolling Stones vanavond gingen optreden op de Drafbaan. De energie, het enthousiasme en de zenuwen gierden door mijn lichaam. Ons initiatief is breed opgepakt door de media en inmiddels zijn er meer dan 2500 reserveringen binnengekomen. Alles moet perfect verlopen op 1 juni en alle puntjes moeten op de i.

Een paar weken geleden zijn we met de gemeente Groningen en de beheerder van het terrein Ploegid3 in gesprek gegaan. Ons idee was om een soort permanente Noorderzon te creëren op De Suiker tot 31 augustus 2020. Het grote voordeel van De Suiker is dat er al een festivalterrein staat opgebouwd en dat er heel erg veel ruimte is. Het totale terrein is namelijk zo groot als de binnenstad (binnen de diepenring) van Groningen. Het enige wat nog ontbreekt, zijn een paar kleine onderdelen in de infrastructuur, zoals extra toiletten, verkeersregelaars, beveiliging, signing, verlichting en een goede marketingcampagne. Het bruist hier van de creativiteit en je kan met je gezin heerlijk een dag uit. Maak een wandeling over de vloeivelden, neem een kijkje bij de kunstenaars achterop het terrein en ga lekker eten bij één van de horecagelegenheden. Sluit je avond af met een cocktail bij Paradigm, EM2 of Stadslab en duik daarna je bed in bij hostel Rebel Rebel of het City Lab Hotel. Kortom; vier je vakantie in de Suikertuin.

De coronatijd is een rare tijd, maar wat ik heb gemerkt de afgelopen weken is dat ondernemers elkaar nu meer opzoeken dan voorheen. Bij ons op De Suiker gunnen we elkaar meer dan voorheen en functioneren we beter als we samenwerken in een team. Wij als Stadslab hebben ervaring in de horeca, maar voor één collega-ondernemer, zoals Paradigm bijvoorbeeld, is een terras openen een compleet andere businessvorm. We hebben elkaar geholpen en mede daardoor mogen zij nu ook aansluiten binnen de wet- en regelgeving met een tijdelijk terras. Wij trekken juist in deze rare tijden samen op en zetten De Suiker met elkaar op de kaart. Dat biedt naar de toekomst toe natuurlijk nieuwe kansen.

De Suikertuin is een perfect expansievat voor de stad Groningen geworden en zorgt ervoor dat we met zijn allen plezier kunnen maken op veilige afstand. Ik heb het geluk dat ik positief in het leven sta en omringd ben met positieve creatieve ondernemers. Samen laten we ons niet uit het veld slaan door de coronacrisis. We testen het enthousiasme en de haalbaarheid en breiden het programma langzaam uit, zodra de overheid meer versoepeling geeft. Onderdelen als een drive-in bioscoop, een drive-in disco, drive in theater zijn perfecte ingrediënten om toe te voegen en dat gaan we ook zeker doen. We staan ook open voor nieuwe ideeën. Dus mocht je een kans zien, laat het ons weten.

Afgelopen maandag was het eindelijk 1 juni en bestond het Stadslab ook nog eens 2 jaar: dubbel feest! Ik heb genoten van de vrolijke mensen op ons terras. Hoe iedereen zich bevrijd voelde, maar zich ook bewust was van de RIVM-regels en zich daar keurig aan hield. Ik begrijp ook goed dat dit niet voor iedereen geldt en het einde ook zeker nog niet in zicht is. Ik kan alleen maar blijven herhalen dat je elkaar moet opzoeken, want dat versterkt en samen bereik je meer. Het netwerk van VNO-NCW MKB Noord en JNO kan je daarbij helpen. Kom jij er even niet meer uit? Laat het ons weten en wellicht kunnen wij je koppelen aan iemand die je kan versterken.