Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Blog van Willem Straat, voorzitter JNO

Onze laatste fysieke meeting was 28 februari op het kantoor bij HackerOne in Groningen. Via een videoconferentie heeft JNO contact gezocht met Jobert Abma (één van de oprichters van HackerOne) vanuit San Francisco en mochten wij hem alles vragen over zijn ervaringen als start-up, de screw-ups en de succesverhalen. HackerOne heeft onder andere kantoren in San Francisco, London, New York, Singapore en Nederland. Voor JNO was dit een bijzonder leuke ervaring om iemand het hemd van het lijf te vragen en dat diegene aan de andere kant van de wereld zit. We zijn nu twee maanden verder en wie van ons had ooit gedacht dat dit een opwarmer was voor de nieuwe realiteit. Voor velen is er een wereld opengegaan over hoe je als ondernemer op afstand met elkaar kan functioneren.

Ik zie nu al voordelen, kijk alleen al naar de CO2-uitstoot die sterk gereduceerd wordt. Moeten we de hele wereld overvliegen om elkaar te spreken? Het kan allemaal veel efficiënter! Straks mogen de kinderen weer naar school en is er nog meer ruimte thuis. Online overleggen is niet meer weg te denken in de nieuwe wereld waar we in terecht zijn gekomen. In het begin was het even zoeken, maar inmiddels raken we er meer en meer aan gewend en heeft het zo zijn voor- en nadelen. Hebben we straks nog wel zoveel kantoren nodig of gaan we met onze collega’s naar het park voor een wandeling? Of gaan we samen naar de sportschool of de kroeg in voor het sociale aspect en maken we de meters thuis?

Natuurlijk mis ik ook het fysieke contact met elkaar, maar het is fijn om te merken dat we elkaar niet uit het oog verliezen. Ik ben blij dat JNO, net als VNO-NCW en MKB Noord, de verbinding blijft zoeken met onze leden. Tegenwoordig zoekt JNO de verbinding op vanuit onze studio met gastheer Gijs Nillessen en zorgen we voor boeiende sprekers die net zoals bij talkshows, keurig op anderhalve meter afstand met elkaar in discussie gaan. Ondertussen kunnen de deelnemers live mee discussiëren in de chat. We hebben de afgelopen maanden vier sessies georganiseerd en dit smaakt naar meer. JNO wil blijven verbinden en staat open voor ideeën. Misschien heb jij een onderwerp dat je tegen het licht wilt houden of een andere vorm van verbinding. Deel het met ons!

Daarnaast kwam mijn collega-bestuurder Kai Engelmann, met een fantastisch idee om wat karmapunten te verdienen, namelijk de JNO shoutout. Het werkt als volgt: er zijn veel ondernemers die het zwaar hebben. Die verdienen een steuntje in de rug. Maar ook een hoop die juist in deze tijd lekker gaan. Die verdienen aanmoediging. Steek een hart onder de riem bij het bedrijf waar je graag mee samenwerkt of de ondernemer die iets uitzonderlijks doet, een fantastisch product heeft, of extra klanten kan gebruiken. Laat (de rest van de wereld) weten waarom diegene extra aandacht verdient. Laat het iedereen weten door de JNO #shoutout.

COVID-19 vraagt jou en je onderneming om flexibel te zijn, om snel te kunnen schakelen. Niet in een negatieve spiraal terecht te komen, maar voortdurend omdenken in kansen. De ondernemer komt in deze tijd juist naar boven, ziet de details waar het om gaat en pakt aan. Niet alleen op commercieel vlak, maar ook op het maatschappelijke en sociale vlak. We zijn weer terug bij de kern waar we als ondernemende Nederlanders zo van houden: pionieren en out-of-the-box-denken.

Kortom; zo raar is het niet dat we even stil staan en tijd hebben voor omdenken.

We staan er samen voor. Als lid van JNO heb je een groot netwerk dat je kan inspireren en motiveren en andere leden om mee te sparren over je plannen. Geef die #shoutout aan de ander en haal het beste uit deze tijd en de kansen die voor je liggen!