Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Blog van Willem Straat, voorzitter JNO

Vanmorgen zat ik met mijn dochter van anderhalf jaar in het Groninger Noorderplantsoen naar een waterfontein te kijken en een dame van middelbare leeftijd knoopte op anderhalve meter afstand een gesprek met mij aan. “Rustgevend hè een fontein?”, zei deze onbekende mevrouw. Ze vroeg mij: “Kun je wennen aan de nieuwe situatie?” Ik dacht bij mijzelf: Hoelang is het geleden dat ik deze vraag krijg van een vreemde? We hebben even gepraat over de crisis, over het online werken, dat men ineens op zichzelf is aangewezen, geen oppas heeft voor de kinderen en dat we creatief moeten zijn en anders moeten gaan nadenken. Deze dame zei tegen mij: “Het belangrijkste is je gezondheid en dat je het levensgeluk niet verliest. Als je gelukkig bent met jezelf, dan kan je een crisis aan.” Een crisis zet je aan het denken en zet je met beide benen op de grond. Ik dacht er over na en denk dat zij inderdaad gelijk heeft. Wij laten ons leven leiden door de economie en dat staat even stil. We zitten gedwongen thuis. Maar we krijgen nu wel de kans de details van het leven te zien en daar van te genieten. Bij mij rijst daardoor de vraag: zaten we dan wel in de juiste economie?

Sinds december zijn wij met bijna een compleet nieuwe team gestart als bestuur binnen JNO, onderdeel van VNO-NCW Noord. Samen met Wybe mag ik deze prachtige club in onze rol als duovoorzitter vertegenwoordigen. Voor ons een uitdagende functie waar iedereen vol energie mee aan de slag is gegaan. In januari zaten we nog samen te brainstormen en prachtige initiatieven kwamen naar voren waar we mee aan de slag zouden gaan. Ineens zitten we middenin een intelligente lockdown, maar onze energie zit absoluut niet in een lockdown. Sterker nog, we worden weer in onze rol als ondernemer gedrukt. We zien ineens de details waar het om gaat en zien dat je er niet alleen voor staat!

Voor mij is ondernemen kansen zien, kansen aangrijpen en elke tegenslag die er op je pad komt om te buigen naar iets positiefs om je doel te bereiken. Een crisis zal in eerste instantie tegenslagen opleveren, maar biedt ook heel veel kansen. En dit is ons moment om terug te keren naar de kern. Wie ben ik, wat wil ik bereiken? Hoe draag ik nu echt iets bij met mijn bedrijf? Waar liggen mijn kansen als ondernemer? En hoe haal ik het beste uit de mensen die wie voor mij werken? Pak deze kans!

Ik denk wel dat we van deze crisis een hoop kunnen leren. Grijp de kans nu die voor je ligt. Lees het boek dat je altijd al wou lezen, leer iets nieuws, motiveer de mensen om je heen en geniet van de mensen die je lief hebt.

Laten we er klaar voor zijn als we weer van start mogen. Dat betekent niet alleen aan de slag in en met je eigen bedrijf, maar investeer ook in je eigen land. Stel die bouwvakantie uit, ga op vakantie in eigen land, haal je brood om de hoek. Help elkaar.

We veranderen de manier van werken. Nu al merk ik dat online vergaderen veel efficiënter qua tijd is en beter voor het milieu, aangezien je de auto niet meer in hoeft. Ik deed vroeger wel eens wat met Skype, maar er gaat inmiddels een wereld voor mij open. Binnen JNO hebben we ook de eerste online vergadersessies en webinars gehad en gaan we nog veel meer online op anderhalve meter organiseren. Juist nu moeten we kennis delen!

We hebben het samen te doen, we hebben een netwerk met elkaar waar we juist nu gebruik van kunnen maken. Dit is denk ik de reden dat je bent aangesloten bij JNO, in goede en slechte tijden. Zoek elkaar op en gun elkaar wat.

Ik hoop dat we snel weer kunnen proosten in het Stadslab! Daar nodigen we jullie allemaal van harte uit!

Denk om elkaar en blijf gezond!

Willem Straat