Contact

Bezoekadres
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR Groningen
T. 050-5343844
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
T. 085-4891693
E. info@vnoncw-mkbnoord.nl

Postadres
Postbus 132
9700 AC Groningen

Blog Sieger Dijkstra, voorzitter VNO NCW Noord

Ingesleten gewoontes

We kennen dat allemaal. Van die ingesleten gewoontes. Waarom we doen zoals we doen, daar denken we niet bij na. Dat doen we gewoon. En als de omstandigheden dan ineens veranderen, dan kost het best moeite om die gewoontes te veranderen. Toch hebben we de afgelopen maanden in een hele korte tijd heel veel hardnekkige gewoontes aan moeten passen. Verrassend snel eigenlijk zijn we overgestapt op beeldbellen en een heel andere dagindeling. Niet meer elke avond op pad en geen overvolle agenda’s in de weekenden. Ook in hoe we in het maatschappelijk leven dingen regelen, is er best veel veranderd. Zo moest je voor Corona voor medicatie eerst naar de dokter voor een briefje en daarmee naar de apotheker. Best omslachtig. In korte tijd is dat proces nu gedigitaliseerd. Iets wat al jaren niet leek te gaan lukken. En als je kijkt naar het onderwijs, dan heeft daar ook een enorme omwenteling plaatsgevonden. Evenzo zijn we mobiliteit heel anders gaan invullen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Nu hebben wij mensen ook de eigenschap om heel snel weer in oude patronen terug te vallen. Dus ook nu bestaat er een grote kans dat, als we de anderhalve meter samenleving weer achter ons kunnen laten, we terugvallen in oude gewoontes. De vraag die we ons moeten stellen is of we dat willen. Naast de bakken ellende die Corona heeft gebracht, is er ook best veel goeds gekomen.

Welke veranderingen zou jij willen vasthouden?

Goed om daar bij stil te staan. Want voor je het weet vervallen we straks weer onbewust in die oude patronen. We zijn allemaal mensen…