THEMA     PROGRAMMA     SPREKERS     OVER WILLEM LODEWIJK     VERGEZICHTEN

 

Willem Lodewijk Conferentie 2016

The New World

 

Met deze vijfde Willem Lodewijk Conferentie is ons eerste lustrum een fait accompli. Vijf jaar lang signaleren we tijdens de Willem Lodewijk Conferentie mijlpalen en andere markeringspunten en proberen we deze punten onderling te verbinden. Deze vijfde conferentie, met als thema The New World, is het slot in deze reeks.

De afgelopen jaren spraken we over hoe achterhaald collectiviteiten lijken, en hoe burgers, consumenten en werknemers het initiatief naar zich toetrekken. Het maatschappelijk middenveld krimpt. Het individu wil meer dan respect en zelfontplooiing: het wil wezenlijk betekenis geven aan het bestaan. Daar vinden we het kantelpunt in de tijd.

We zijn tot antwoorden en nieuwe vragen gekomen. De slotsom van de overwegingen van de afgelopen vier conferenties is, dat de wereld in de afgelopen jaren van onherroepelijk is veranderd. We zijn overtuigd geraakt van het feit dat de oude wereld waarin wij als mens en als ondernemer groot zijn geworden, definitief tot het verleden behoort. Het ‘overstag’ en ‘ree’ is geroepen en de vernieuwing wordt voorzichtig ter hand genomen. We zijn aan het doen.  De stroperige onderstroom van macro-systemen zal vast en zeker deels blijven bestaan, maar zal inboeten aan betekenis. De wervelende onderstroom van het nieuwe denken gaat aan kracht winnen en dóórbreken.

Succesvolle verandering vraagt van het bedrijfsleven, overheden en burgers dat we onszelf niet isoleren maar onszelf verbinden met ‘nieuwe inhoud’. We moeten de transitie kritische massa geven. Want de ‘oude wereld’ is, zonder dat we het merkten,  naar ons verleden gegleden. En waar het oude wegvalt, bouwen we het nieuwe op.

De decennia die voor ons liggen zullen gekenmerkt worden door betrokkenheid en duurzaam denken en doen. Er zal aandacht zijn voor het potentieel van introverten, zonderlingen en dwarskijkers. Er zal oog zijn voor onderwerpen als empathie, bezieling, inspiratie en passie, waar tot voor kort vooral ratio, kennis en kundes leidend waren. Ondernemers, medewerkers, burgers en overheden zullen samen de toekomst moeten orkestreren. Het unieke van het individu zal meer en meer worden gekoesterd. En dus past standaardisering steeds minder. Dat zal productieprocessen, dienstverlening en het functioneren van de overheid totaal veranderen. Pas als we onze unieke betekenis met elkaar uitwisselen en nieuwe gezamenlijke doelen en belangen vaststellen krijgen we werkelijk toegang tot een exponentiële veranderkracht.

De geest is uit de fles. De wereld wordt zich nu bewust van de snelheid waarmee (technologische) ontwikkelingen elkaar opvolgen en de invloed die dit kan hebben. Hoe gaat The New World er uitzien? Een deel van die nieuwe wereld wordt nu langzaam zichtbaar, The New World gloort al aan de horizon. In deze vijfde Willem Lodewijk Conferentie willen we onze blik richten op dat wat zichtbaar is aan de horizon en tegelijkertijd kijken naar wat we nog niet zien.

Graag tot vrijdag 3 juni op Bilderberg Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag.

Alfred Welink                    
voorzitter VNO-NCW Noord

Steven Hofenk
Lid Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar

 

 

Een uitgebreide terugblik op de Willem Lodewijk Conferentie 2015 vindt u hier.

Uitnodiging

Leden en relaties van VNO-NCW Noord ontvangen t.z.t. per post een uitnodiging voor de conferentie. Heeft u vragen over de Willem Lodewijk Conferentie 2016? Neem dan contact op met ons secretariaat via info@vnoncw-mkbnoord.nl.

Locatie

Routeplanner