Onderzoek: 'Noorden aantrekkelijk voor startende academici'

noord-nederland 27 Apr 2011

Noord-Nederland biedt hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt in Nederland de beste salarissen. Dit blijkt uit een onderzoek van AWVN naar het niveau en de stijgingsgraad van startsalarissen voor academici en HBO’ers.

In Noord- en Oost-Nederland verdient een startend academicus gemiddeld € 36.000, € 2.000 meer dan in het Westen. Hoogopgeleide starters verdienen het best in de farmaceutische of chemische sector. ‘In de farmaceutische sector gaat het in veel gevallen om gespecialiseerde functies waarvoor minder gangbare studies moeten zijn gevolgd’, legt AWVN-beloningsdeskundige Claartje van Ulden uit. Zij wijst daarbij op de al heel lang durende impopulariteit van technische studies in Nederland. ‘Het aanbod is kleiner, dus is de te betalen prijs, het salaris, hoger.’

Loon naar studie
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat het (nog steeds) loont om te studeren. Veel academici en HBO’ers beginnen met een salaris rond of boven het modale Nederlandse inkomen van ongeveer 33.000 euro per jaar (2011). HBO’ers moeten het over de hele linie met iets minder doen, maar ook voor hen is een modaal inkomen als startsalaris bepaald geen uitzondering.

Krappere arbeidsmarkt
Het AWVN-onderzoek ‘Startsalarissen academici & HBO’ers in de schijnwerpers’ is het eerste dat de aanvangssalarissen voor hoogopgeleiden in de gehele Nederlandse marktsector in beeld brengt. AWVN overweegt om het onderzoek naar startsalarissen de komende jaren vaker te doen. De werkgeversorganisatie verwacht een opwaartse druk op de startsalarissen van hoogopgeleiden. ‘De arbeidsmarkt wordt krapper en de strijd om het talent zal feller worden. Het zal ons niet verbazen als zich dat onder meer vertaalt in hogere aanvangssalarissen’, aldus van Ulden.

Lees hier het artikel in het magazine Werkgeven van AWVN.
Bron: www.awvn.nl

Partners